Studenten och smörgåstårta, varför är det så populärt?

För ett tag sedan så tog de flesta personer födda 1988 "studenten". Jag var i Halmstad och såg på när de gick ut ur gymnasiet. Det var en varm och solig dag och tur var väl det för ens egen skull. När jag kommer in till Halmstad så hoppar, skriker, tjoar killar och tjejer från lastbilar och släp som blir dragna utav traktorer. Traditionsenligt är de dekorerade med björkkvistar och blad. Även vissa hade deras klasslakan där det står saker i stil med:"HV3A, school's out 4-ever". Eftersom flera allvarliga olyckor skett de sista åren med "studenter" som ramlar ur lastbilar och släp så har säkerheten höjts genom att oftast sätta upp en stor bur på släpen och i lastarbilarna. Det ser helfestligt ut när ungdomar fulla på champagne hoppar och skriker, rena rama Skansenattraktionen för oss vanliga "dödliga" denna festliga dag.  
 
Vi går tillbaks i tiden, ungefär till klockan 08:00 den morgonen då de flesta "studenter" börjar med sin champagnefrukost. Man har planerat och känt sig stressad över denna dag, knappt sovit en blund på natten och inte kunnat äta som man ska. Killar sitter och svettas i deras nyinköpta kostymer från Dressman och sneglar på tjejernas rumpor, då det syns exakt vad som finns under de vita tunna kjolarna. När ska tjejer inse att man INTE ska ha på sig vita underkläder till vita kjolar? (Tack alla tjejer) Efter två timmars drickande, nedsittandes i nån hammock, är det dags att åka till skolan för att ta emot sina betyg av sin mentor som säkerligen känner en viss frustration över att ta farväl av sina elever när de är förfriskade. Klockan är nu 12:59 och "studenterna" räknar ner från 10 och när klockan slår 13:00 utbryter kaoset likt när Sverige gör mål i fotbolls-vm. "Studenterna" springer ut till sina familjer, skriker och gråter av lycka. Deras föräldrar är så stolta, dock upplever de att det är jobbigt att se sitt nyvuxna barn i onyktert tillstånd. 
 
Nu sitter jag där på en uteservering på "Lilla Torg" i Halmstad och ser på när lastbilarna och traktorerna kör omkring med dessa lyckliga nyvuxna barn. Jag minns tillbaka på när jag tog "studenten" och konstaterar att allt är sig likt. Blev dock glad när jag såg några som inte var fulla och var mer intresserade av att åka hem. Från att smutta lite lätt på dagens första öl blev det oundvikligt i värmen att öka storleken i klunkarna. Klockan är strax innan 14:00 och det var dags att bege sig till Halmstads "Drottninggatan". Den årliga studentparaden skulle just äga rum. Inhyrda ungdomar med visselpipor och trummor spelar en medryckande samba. Nära och kära springer in i paraden för att hänga blommor och champagne på sin student. Mängder av hysteriska föräldrar med videokameror puttar sig fram för att få filma sitt nyvuxna barn då det går där i paraden och bara är så lycklig. Några ytligt bekanta tjejer kommer fram till mig ur paraden och ger mig bamsekramar och pussar; "Jag är så glad, fniss" säger de och jag svarar falskt: "Ja jag ser det, stort grattis!". Äntligen är det över. Den enda riktiga anledningen till att man åkte in var för att roa sig själv lite med att se på vitklädda fulla snygga tjejer. 
 
Men tog det verkligen slut redan här? Nejdå, det finns ju en studentmottagning att gå på också och det gjorde jag hos en tjejkompis som visserligen man kan klassa med de andra tjejerna som ser "studenten" som det största som hänt dem, men hon har iaf fötterna på jorden och hade en liten mottagning med sina närmsta familjemedlemmar, jag och min kusin. Jag hälsar på hennes familjemedlemmar, de verkar riktigt trevliga och har inga fördomar om att man är i från den kungliga hufvudstaden. Allt är i sin ordning tills jag kommer in i köket och ser två stora smörgåstårtor och man ser hur det lyser i ögonen på de som just tar sig en bit utav dem. Tjejkompisens mamma frågar mig om jag inte ska smaka på någon av hennes goda smörgåstårtor. Jag skruvar på mig och säger att jag åt precis innan jag kom till mottagningen. Med en viss besviken min så klappar hon mig på axeln och säger: "Bara du är hungrig på lite vanlig tårta sen". Jag kunde pusta ut och bekosta mig ett stort leende.   
 
Smörgåstårta. Varför gillar tamigfan alla smörgåstårta? En kall tårta som skär i alla mina smaklökar. Usch! 
 
Studenten. Varför tror folk att man tagit studenten för när man i själva verket bara har gått ut ur gymnasiet? Om man pluggar vidare efter gymnasiet, då är man en riktigt student. Då kan jag förstå att man kan fira när man klarat sin långa utbildning, inte när man utan någon som helst talang eller intelligens kan plugga sig till de bästa betygen i gymnasiet. Jag var inte med på studentmiddagen eller stod och hoppa på någon lastbil. Jag åkte till skolan, tackade min mentor för de åren som gått, tog mina beytg och hoppade på buss 705 hem. Hade inte tid med firande, fotbolls-vm började klockan 14:30 sista maj år 2002.   

Burger King... vilken underbar reklamfilm!

När man slår på tv:n klockan 18:55 en vanlig vardag, möts man utav en orgie reklamfilmer som säljer dittan och dattan. En vag uppskattning så vänder sig iaf ca 60% av reklamfilmerna mot kvinnor. Reklamfilmerna har nästan obeveklingen samma budskap; självständighet och att må bra utav att känna sig vacker. Vi kan ta Loreal's slogan "Because you're worth it" som ett exempel. En hyperung snygg tjej gör reklam för Maybelline's nya mascara som gör ögonfransarna upp till 30% längre och fylligare, som då tydligen vi män ska upptäcka ute på krogen när det är mörkt och jävligt... män (de flesta) tänker ju inte ens på vad kvinnor har på sig för kläder så att det är vi män som är slutmålet med produkten känns lite sådär, det känns snarare upplagt för att visa andra kvinnor som lägger märke till sånt att man är "inne" och är "snyggare" än dem. En plastikopererad 50-årig kvinna som lyft ansiktet mer än vad jag kan räkna på mina fingrar, visar att Loreal's nya anti-wrinkle foundationcreme gör underverk mot rynkor och slätar ut huden. Vad är det för ett jävla skämt? Lägg pengarna på något bättre kvinnor.
 
Sedan finns det reklamer som borde totalförbjudas eftersom de ruinerar tonåringar. Jamba. Hört talas om Jamba? Det är ett företag som säljer olika tjänster till din mobiltelefon, alltifrån ring- och smssignaler, videos och katter som "slickar rent" ens display. Av någon märklig anledning händer det att en Jambareklam kommer i början av reklamavbrottet för att sedan dyka upp igen i slutet av det. Extremt irriterande, speciellt om de gör reklam för en galen kossa som muar till låten "I like to move it". Att dra nytta utav unga människors nyfikenhet och trender på det sättet de gör det på är skrämmande. Var och varannan tonåring bär på en mobiltelefon idag och kan snabbt och enkelt betala för de olika tjänsterna med sms. Borde finnas en spärr för de som är under 18 år. Jamba suger.
 
ICA har i många år nu haft en reklamfilm som utspelar sig i en liten butik där olika händelser sker. Det var en fräsch och uppskattad klick när den kom in i sveriges reklamhushåll men allvarligt talat, varje gång ICA-reklamen kommer på med Paul Tillys flin så somnar man ju. Kul ibörjan men nu är det bara så lamt och känns okreativt. Kom på något bättre. Samma gäller Telia som börjat få lite ICA-varning.
 
Finns det några bra reklamfilmer då? Jag är väldigt skeptisk av mig men för ett tag sedan så blev jag glad av att titta på en reklamfilm; Burger Kings. Det var det bästa jag nästan har sett i reklamväg. I sin reklamfilm känns det nästan som att de hånar de dåliga reklamfilmerna som vänder sig till alla "självständiga kvinnor där ute". Reklamfilmen är totalt mansdominerad och målar upp den riktige mannen som en sann knegare som behöver ett riktigt mål med mat för att bli mätt. En stor parad utav män, skyltar som man kan förknippa med att "Män kan också" och storbystade kvinnor som retar en stor kille när han drar en buss med en stor "Whopper" framför ansiktet på honom. I den reklamfilmen finns en helt underbar underton utav att det borde vara okej för att visa att killar också är självständiga och får välja det de vill ha, som när en kille sitter med en jättevacker tjej på en restaurant där han får en kvist, en minimal köttbit och pyttelite sås på sin tallrik och ställer sig upp och går raka vägen till Burger King.   
 
Det är bra att reklamfilmer som Burger Kings kommer, för det kanske framför allt får kvinnor att tänka till att det kanske inte är utseendet som först och främst gör en lycklig, utan hur du känner dig inuti. Jag tycker att det är helt okej med reklamfilmer som säljer skönhetsprodukter men det får vara till en viss gräns. Det borde finnas fler reklamfilmer som vänder sig till kvinnors inre. Det borde finnas fler kvinnor som gör reklamfilm.
 
"Kvinnor är de enda man inte står ut att leva med eller utan"

Blogg... forum för osäkra och självgoda människor?

Blogg... varför har folk blogg? Jag förstår inte varför människor använder den till så helt fel saker.
 
Jag är inne på www.aftonbladet.se och ser att "Stureplansikonen" Alex Schulman har en blogg där. Killen får säkert rätt bra betalt för att blogga där. Men vem är han egentligen? Vad har han gjort för att få en att beundra honom? Han skriver i sin senaste blogg om hur han ska fira sin midsommar, i en segelbåt ute i skärgården. Inlägget är kort och koncist, tog honom säkert två minuter på sin höjd att skriva ner en inlevelselös och självuppmålande skräpläsning. En kille undrade om Alex får betalt för att skriva. Alex är ett patetiskt exempel.
 
Nu för tiden har de flesta unga människor blogg, äldre också, men det är övervägande de unga. Och som de bloggar, skriver frenetiskt om vad de har på sig om dagarna, vilka intryck de får och hur duktiga de är. Bloggen har blivit något slags självbekräftelseforum där det går ut på att framhäva sig själv som en intressant och duktig person, skryta och hoppas på att folk som läser det är verkligen intresserade av vad som står. En ytligt bekant till mig tjatade på mig att läsa i hennes blogg och tillslut gick jag in på hennes blogg och började läsa hennes inlägg. Det stod endast om vad hon hade gjort och hur kul hon hade det när hon var ute senast. När ska folk fatta att om de ska ha en blogg, skriv någonting som man kan känna igen sig i, annars kan man lika gärna göra som förr i tiden, skriva dagbok och läsa det sen under 40-årskriser och minnas. Själv. Sen när blev alla stjärnor? 
 
Det finns också mängder med communitysites där folk kan chatta, ladda upp bilder på sig själv och andra, skicka mail till varandra m.m. Det är så tragiskt när man ser SuperSexxiGirl F14 få gästboksinlägg i sin rosapyntade lilla hemsida: "Åhh fy fan vad het du är, sjysta lungor ;)" av CoolaJanne P19 och hon svarar: "Tihi, tack ska du ha sweetie, FnIzZ!" Människor pratar om jämställdhet och att synen på kvinnor måste bli bättre. På barn då? Varför inte ta tag i problemet från början vid låg ålder? Lär barnen respektera varandra utan att dela upp dem för mycket tack vare vilket kön de har.
 
Det verkar som att Sveriges ungdom idag är så smittade av USA:s syn på hur man ska vara för att vara omtyckt: rik, snygg och känd. Folk läser skvaller som aldrig förr, gottar sig åt Lindsay Lohans tunga missbruk, Britney Spears livskriser och att vissa börjar bli feta. Hur kan man gotta sig åt folks missöden? Det är så tragiskt. Lite som att man tänker att man minsann är bättre än kändisarna och klankar ner på de som ställer till det för sig. Det tråkiga är då att framför allt kvinnor jämför sig med dessa unga kändisar, men hur ska de någonsin kunna göra det? Lohan och de andra har inte blivit kända för inget, de har talang. Om man ska jämföra sig själv, gör det med någon likasinnad istället.   
 
De som läser Ronnie Sandahls blogg på www.aftonbladet.se förstår precis vad jag menar. Han skriver om saker som man lätt känner igen sig i på ett intressant och poängfullt sätt. Han har en poäng i allt. Då blir det intressant.
 
Det är molnigt ute idag.

RSS 2.0