Burger King... vilken underbar reklamfilm!

När man slår på tv:n klockan 18:55 en vanlig vardag, möts man utav en orgie reklamfilmer som säljer dittan och dattan. En vag uppskattning så vänder sig iaf ca 60% av reklamfilmerna mot kvinnor. Reklamfilmerna har nästan obeveklingen samma budskap; självständighet och att må bra utav att känna sig vacker. Vi kan ta Loreal's slogan "Because you're worth it" som ett exempel. En hyperung snygg tjej gör reklam för Maybelline's nya mascara som gör ögonfransarna upp till 30% längre och fylligare, som då tydligen vi män ska upptäcka ute på krogen när det är mörkt och jävligt... män (de flesta) tänker ju inte ens på vad kvinnor har på sig för kläder så att det är vi män som är slutmålet med produkten känns lite sådär, det känns snarare upplagt för att visa andra kvinnor som lägger märke till sånt att man är "inne" och är "snyggare" än dem. En plastikopererad 50-årig kvinna som lyft ansiktet mer än vad jag kan räkna på mina fingrar, visar att Loreal's nya anti-wrinkle foundationcreme gör underverk mot rynkor och slätar ut huden. Vad är det för ett jävla skämt? Lägg pengarna på något bättre kvinnor.
 
Sedan finns det reklamer som borde totalförbjudas eftersom de ruinerar tonåringar. Jamba. Hört talas om Jamba? Det är ett företag som säljer olika tjänster till din mobiltelefon, alltifrån ring- och smssignaler, videos och katter som "slickar rent" ens display. Av någon märklig anledning händer det att en Jambareklam kommer i början av reklamavbrottet för att sedan dyka upp igen i slutet av det. Extremt irriterande, speciellt om de gör reklam för en galen kossa som muar till låten "I like to move it". Att dra nytta utav unga människors nyfikenhet och trender på det sättet de gör det på är skrämmande. Var och varannan tonåring bär på en mobiltelefon idag och kan snabbt och enkelt betala för de olika tjänsterna med sms. Borde finnas en spärr för de som är under 18 år. Jamba suger.
 
ICA har i många år nu haft en reklamfilm som utspelar sig i en liten butik där olika händelser sker. Det var en fräsch och uppskattad klick när den kom in i sveriges reklamhushåll men allvarligt talat, varje gång ICA-reklamen kommer på med Paul Tillys flin så somnar man ju. Kul ibörjan men nu är det bara så lamt och känns okreativt. Kom på något bättre. Samma gäller Telia som börjat få lite ICA-varning.
 
Finns det några bra reklamfilmer då? Jag är väldigt skeptisk av mig men för ett tag sedan så blev jag glad av att titta på en reklamfilm; Burger Kings. Det var det bästa jag nästan har sett i reklamväg. I sin reklamfilm känns det nästan som att de hånar de dåliga reklamfilmerna som vänder sig till alla "självständiga kvinnor där ute". Reklamfilmen är totalt mansdominerad och målar upp den riktige mannen som en sann knegare som behöver ett riktigt mål med mat för att bli mätt. En stor parad utav män, skyltar som man kan förknippa med att "Män kan också" och storbystade kvinnor som retar en stor kille när han drar en buss med en stor "Whopper" framför ansiktet på honom. I den reklamfilmen finns en helt underbar underton utav att det borde vara okej för att visa att killar också är självständiga och får välja det de vill ha, som när en kille sitter med en jättevacker tjej på en restaurant där han får en kvist, en minimal köttbit och pyttelite sås på sin tallrik och ställer sig upp och går raka vägen till Burger King.   
 
Det är bra att reklamfilmer som Burger Kings kommer, för det kanske framför allt får kvinnor att tänka till att det kanske inte är utseendet som först och främst gör en lycklig, utan hur du känner dig inuti. Jag tycker att det är helt okej med reklamfilmer som säljer skönhetsprodukter men det får vara till en viss gräns. Det borde finnas fler reklamfilmer som vänder sig till kvinnors inre. Det borde finnas fler kvinnor som gör reklamfilm.
 
"Kvinnor är de enda man inte står ut att leva med eller utan"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0